Què fer?

Benvinguts i benvingudes a Vilanova de Prades!

El patrimoni és història, i la història cal que sigui recordada. I d’aquesta voluntat, en neix la ruta senyalitzada del patrimoni, que permetrà conèixer i reconèixer els elements patrimonials a través d’una informació rigorosa i concreta però també plena de curiositats i fets històrics que doten de caràcter propi la nostra història.

Al llarg dels segles, Vilanova de Prades s’ha bastit amb construccions de diverses característiques sobre una complexa orografia que li confereix una singularitat especial. Del carrer Major -eix vertebrador del municipi- en parteixen gairebé perpendicularment els altres carrers i travesseres amb cases que conserven portals adovellats dels segles XVI, XVII, XVIII i XIX. Si om segueix aquesta ruta, descobrirà la Casa Consistorial, de nova construcció però que al segle XVII albergava el forn, i que més endavant ha estat seu de germandats i cambres agràries; l’església de Sant Salvador, actualment d’estil barroc, de finals del segle XVIII, però erigida sobre la primitiva església romànica de la qual se’n conserven alguns carreus; la Relliscadora, un tros de cingle amb forma de tobogan que ha estat un espai natural d’esbarjo de moltes generacions; el castell, del qual no en tenim evidències físiques però referenciat en diferents moments de la història. A la vessant sud de la localitat, els antic rentadors municipals apareixen al recer de la balma,  amb una particularitat única a la comarca: els seus panots vermells; i la Font Vella, del segle XVI, font de reconegut prestigi per la seva aigua. I a la banda oriental del poble, denominada el Camp de Poblet, s’hi alça l’ermita de Sant Antoni de Pàdua, adossada a l’actual cementiri i bastida al segle XIX, que amaga una curiosa llegenda i conserva unes petxines restaurades sobre la vida del sant a les voltes de l’altar major.

Visiteu Vilanova de Prades, un poble de muntanya acollidor i podreu gaudir del seu patrimoni, de nombroses rutes envoltats de natura, de vies d'escalada i descobriu tots els seus secrets.